تاثیر مقادیرمختلف مکمل پروبیوتیکی Bio-Aqua بر برخی شاخصه‌های رشد و ریخت شناسی بافت روده بچه ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss)

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 Department of clinical sciences, Faculty of veterinary medicine, Shahid chamran University of Ahvaz,Ahvaz, Iran

2 Department of Clinical Sciences, Faculty of Veterinary Medicine, Branch, Islamic Azad University, tabriz, Iran

10.22034/JAHID.1.1.2310-1010

چکیده

امروزه استفاده از پروبیوتیک‌ها در حیوانات پرورشی و اثرات مفید آن‌ها به خوبی اثبات شده است. در این مطالعه، تاثیر محصول پروبیوتیکی بیوآکوا (Bio-Aqua ®) در قالب یک طرح تصادفی با چهار تیمار در 3 تکرار به تعداد 360 قطعه ماهی قزل آلای رنگین کمان با وزن متوسط 5/0±10 گرم شامل گروه شاهد (بدون پروبیوتیک)، تیمار اول (1/0گرم پروبیوتیک به ازای هر کیلوگرم غذا)، تیمار دوم (2/0 گرم پروبیوتیک به ازای هر کیلوگرم غذا) و تیمار سوم (3/0گرم پروبیوتیک به ازای هر کیلوگرم غذا) بوده که در جیره غذایی به مدت 45 روز بر روی فاکتورهای رشد (میزان بقا و بازماندگی، درصد افزایش وزن، ضریب تبدیل غذایی، ضریب رشد ویژه، ضریب کارایی پروتئین، ضریب کارایی غذایی و میزان غذای مصرفی) و ریخت شناسی بافت روده (ارتفاع پرز، تعداد سلول‌های جامی شکل، ضخامت لایه اپیتلیوم، ضخامت لایه زیر مخاط و ضخامت لایه عضلانی) انجام شد. نتایج بیان داشت که شاخص‌های درصد افزایش وزن، ضریب تبدیل غذایی، ضریب رشد ویژه، میزان کارایی پروتئین، میزان غذای مصرفی و میزان کارایی غذایی بیشترین مقدار با اختلاف معنی داری نسبت به سایرین، مربوط به تیمار 3 ( 3/0 گرم پروبیوتیک به ازای هر کیلوگرم غذا) بوده و کمترین میزان در گروه شاهد مشاهده شد(p<0.05). هم‌چنین در این بررسی میزان بقا و بازماندگی 100 درصد بود و هیچ‌گونه تلفاتی ثبت نشد. در مورد نتایج بافت شناسی، بیشترین میزان ارتفاع پرز و تعداد سلول‌های جامی با اختلاف معنی داری به ترتیب مربوط به تیمارهای دوم ( 2/0 گرم پروبیوتیک به ازای هر کیلوگرم غذا) و سوم ( 3/0 گرم پروبیوتیک به ازای هر کیلوگرم غذا) بوده و کمترین مقدار مربوط به گروه شاهد بود(p>0.05). هم‌چنین اختلاف معنی داری در ضخامت لایه اپیتلیوم و لایه عضلانی مشاهده نشد(p>0.05). اما ضخامت لایه زیر مخاط در تیمار سوم بیشترین مقدار را دارا بود(p>0.05). با توجه به نتایج حاضر اینگونه می‌توان استنباط کرد که استفاده از این مکمل پروبیوتیکی به میزان 300گرم به ازای هر تن غذا می‌تواند منجر به بهبود عملکرد رشد و هیستومورفومتری روده شده که موجب افزایش بهره وری اقتصادی می‌گردد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

The effect of different amounts of Bio-Aqua probiotic supplement on some growth parameters and histomorphometry of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) fry.

نویسندگان [English]

  • Hamzeh Mohtashemi Pour 1
  • Shahab Notash 2
1 1. Department of Clinical Sciences, Faculty of Veterinary Medicine, Shahid chamran University of Ahvaz,Ahvaz, Iran
2 Department of Clinical Sciences, Faculty of Veterinary Medicine, Branch, Islamic Azad University, tabriz, Iran
چکیده [English]

Background and Aim: Today, the beneficial effects of probiotics and their usage in farm animals have been well proven.
Materials and Methods: In this study, the effect of a probiotic product called Bio-Aqua ® was evaluated in a randomized design with four treatments in three replications. For this purpose, 360 rainbow trout with an average weight of 10±0.5 grams were divided into several groups, including the control group (without probiotics), the first treatment (0.1 grams of probiotics per kilogram of food), the second treatment (2 0.0 gram of probiotic per kilogram of food) and the third treatment (0.3 gram of probiotic per kilogram of food). This ration was used for 45 days to evaluate the growth factors (survival rate, weight gain percentage, food conversion factor, specific growth factor, protein efficiency factor, food efficiency factor and the amount of food consumed) and intestinal tissue morphology (villi height, number goblet cells, the thickness of the epithelium layer, the thickness of the submucosa layer and the thickness of the muscle layer).
Results: The results showed that the indices of weight gain, food conversion factor, specific growth factor, protein efficiency, food consumption and food efficiency were the highest with a significant difference, related to third treatment 2 compared to others and the lowest amount was observed in the control group (p<0.05). Also, in this survey, the survival rate was 100% and no casualties were recorded. Regarding the histological results, it should be said that the highest amount of villus height and the number of goblet cells with a significant difference are related to the second treatments and the third treatments  and the lowest value was related to the control group (p>0.05). Ferthermore, no significant difference was observed in the thickness of the epithelium layer and muscle layer (p>0.05). But the thickness of the submucosa layer was the highest in the third treatment (p>0.05).
Conclusion: According to the present results, it can be concluded that the use of this probiotic supplement at the rate of 300 grams per ton of food can lead to improved growth performance and intestinal histomorphometry, which increases economic productivity.
 

کلیدواژه‌ها [English]

  • probiotic
  • growth factors
  • histomorphometry
  • Rainbow trout
دوره 14021، شماره 1 - شماره پیاپی 1
جلد 1-شماره 1(پاییز و زمستان؛ شماره پیاپی: 1)-12 مقاله
بهمن 1402
صفحه 24-31
  • تاریخ دریافت: 19 مهر 1402
  • تاریخ بازنگری: 18 آبان 1402
  • تاریخ پذیرش: 13 بهمن 1402
  • تاریخ اولین انتشار: 25 بهمن 1402
  • تاریخ انتشار: 02 اسفند 1402